Monitoring
Evi
Kunstgebouw faciliteerde in 2023 het gebruik van Evi, de voor CmK ontwikkelde landelijke zelfevaluatietool voor cultuuronderwijs. Hoewel we op sommige onderdelen onze vragen hebben bij de doelmatigheid van Evi, ondersteunen we deze landelijke tool omdat we het belang van een goede meting van alle deelnemers in het hele land onderschrijven. In 2023 werden 31 scholen voor primair onderwijs uit 3 verschillende regio’s (Hoeksche Waard, Lansingerland/Pijnacker-Nootdorp en Rijswijk/Leidschendam-Voorburg) uitgenodigd om deel te nemen. Hiervan hebben 14 scholen Evi afgerond.
Doorlopende monitoring: CmK-portal
CmK heeft als doel om overal in het land cultuureducatie te stimuleren. Om de effecten te meten vraagt het Fonds voor Cultuurparticipatie een grote hoeveelheid kwantitatieve prestatiegegevens over deelnemende scholen, leerlingen, leraren en financiële gegevens waaronder gekwantificeerde inzet van leerkrachten. Bovendien is het een matchingsregeling. Om te faciliteren bij het verzamelen en bijhouden van deze data, om de voortgang inzichtelijk te maken voor deelnemers en om zorg te kunnen dragen voor een goede verantwoording heeft Kunstgebouw een portal ontwikkeld waar deelnemers hun financiële en prestatiegegevens kunnen aanleveren en worden voorzien van heldere voortgangsgegevens. De informatie in de portal dient als basis voor de voortgangsgesprekken.
Uit onze CmK-portal haalden we data over bijvoorbeeld bereikte scholen, aantallen leerlingen, inzet van menskracht door scholen en het aantal culturele samenwerkingspartners. Met deze data kreeg Kunstgebouw concrete gegevens in handen om regio’s te begeleiden bij de realisatie van hun CmK-plannen.
Kwalitatieve monitoring
Eens in de 2 jaar worden de regionale CmK-projecten geëvalueerd door middel van groepsgesprekken. Bij deze kwalitatieve onderzoeksmethode ligt het accent op het terugblikken en het vooruitkijken op de inhoudelijke ontwikkelingen en ambities. Met deze vorm van monitoring gaat Kunstgebouw in 2024 weer aan de slag.