Voorwoord

Voorwoord

Het jaar 2025 is het eerste jaar van een nieuwe cultuurplanperiode (2025-2028) voor het rijk en een groot aantal steden. In deze nieuwe ronde zijn de middelen voor cultuur opnieuw verdeeld. Dit raakt vooral de instellingen in de grootste steden van het land. De regelingen van de rijksfondsen, die hun middelen ook opnieuw hebben verdeeld in de meerjarige en korter lopende regelingen, zijn meer voelbaar in alle hoeken van het land.

Zoals de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK), in 2025 start de vierde, en mogelijk laatste, vierjarige cyclus van de regeling CmK, een rijksregeling die zorgt voor een optimale spreiding en daarmee kansengelijkheid. Dit betekent dat we de komende 4 jaar weer volop kunnen inzetten op cultuureducatie, kennisdeling en deskundigheidsbevordering in Zuid-Holland. We kijken ernaar uit, en zullen ons ook voorbereiden op wat er na 2028, het laatste jaar van deze cyclus, staat te gebeuren voor cultuureducatie in het land.

Onze inzet op het gebied van amateurkunsten, of cultuur in de vrije tijd, kunnen we in 2025 voortzetten, en hopelijk komt er vanaf het nieuwe jaar ook structurele financiering zodat we verder kunnen op de ingeslagen weg.
De regelingen, zoals CmK en de regeling voor amateurkunsten, zorgen ervoor dat cultuur echt overal in het land mensen bereikt: in landelijke gebieden, kleine dorpen, scholen, verenigingen en dorpshuizen.
Kunstgebouw zet in op continuïteit en spreiding van middelen, het vergroten van kennis en het ondersteunen van iedereen die werkt aan cultuur in de provincie.

In 2025 blijven wij ons inzetten om overal in Zuid-Holland toegang tot cultuur mogelijk te maken. Dit doen we met onze activiteiten op het gebied van onderzoek, sectorontwikkeling en educatief aanbod. Samen met, en ondersteunend aan gemeenten, scholen en culturele en maatschappelijke organisaties.

Voor alle bevolkingsgroepen passend aanbod, dicht bij huis en dicht bij de mensen, op school en in de wijk. Want daar begint de verbinding in de samenleving en het draagvlak voor cultuur voor de toekomst.

Team Kunstgebouw