Kijk|Kunst als ondersteuning in de regio
Met het lesprogramma Kijk|Kunst brengt Kunstgebouw ook in 2025 de wereld van podiumkunst en film naar kinderen toe, met aansprekend lesmateriaal en inspirerende gastlessen. Deze voorstellingen en filmprojecten zijn bedoeld voor het primair onderwijs en vinden plaats op school, bij een school in de buurt of in het lokale (film)theater. De leerlingen maken kennis met professionele kunst, ontwikkelen hun verbeeldingskracht en verbreden hun blik op zichzelf en de wereld om hen heen. We streven ernaar ongeveer 250 scholen en 53.000 leerlingen te bedienen.
Kijk|Kunst zorgt ervoor dat cultuuronderwijs bereikbaar is voor álle leerlingen, ook wanneer er lokaal weinig culturele infrastructuur aanwezig is. We werken samen met lokale netwerken van onderwijs, culturele instellingen en gemeenten. De scholen of betrokken gemeenten dragen bij aan de kosten. Wanneer er lokaal liever een eigen programma wordt opgesteld, kunnen we het stokje overdragen en, waar nodig, ondersteunen. Zo zetten we samen in op toegang tot professionele, kwalitatieve voorstellingen en filmprojecten, voor alle leerlingen in Zuid-Holland.
Film in Kijk|Kunst
Film, en in bredere zin beeld, is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Beelden bekijken, maken en delen speelt een grote rol in het leven van kinderen en jongeren. Daarom is het belangrijk dat ze, bij voorkeur al op jonge leeftijd, kritische kijkers en makers worden. Onze missie is om beeldtaal te verankeren in het onderwijs en leerlingen op te leiden tot kritische kijkers en makers. Dit alles vanuit de overtuiging dat film- en beeldeducatie onmisbaar zijn in de ontwikkeling van kinderen en jongeren in de huidige samenleving. Samen laten we leerlingen de kracht van bewegend beeld zien en ervaren, want beelden moet je leren lezen én maken, net zoals je leert lezen en schrijven.
Filmhub Zuid-Holland is een regionaal expertisecentrum voor filmeducatie. Samen vertalen we rijksbeleid naar concreet aanbod in de provincie en zorgen we dat film zijn plek in de klas krijgt.
Na een succesvolle pilot is sinds schooljaar 2023-2024 de discipline film een vast onderdeel geworden van het programma Kijk|Kunst. Hiermee is filmeducatie verankerd in het educatief aanbod van Kunstgebouw. Vanaf schooljaar 2024-2025 zullen we hieraan een verdere impuls geven en bezoeken de leerlingen van groep 5 en 6 hun lokale filmtheater voor de filmprojecten. Zij krijgen op deze manier een extra mooie filmbeleving en de samenwerking tussen culturele instellingen en het onderwijs wordt hiermee versterkt. Zo komt er onder meer een programma rondom 80 jaar bevrijding in het voorjaar van 2025.
Een structurele vervoersregeling in Zuid-Holland?
Cultuur is vaak letterlijk of figuurlijk ver weg voor kinderen. Naast het aanbod dat wij via Kijk|Kunst naar de scholen brengen, is het ook belangrijk om kunst buiten de school toegankelijk te maken. Hoe kunnen we kinderen cultuur buiten de school laten meemaken zodat zij hun belevingswereld kunnen vergroten?
Voor veel scholen in niet-stedelijke gebieden is de mogelijkheid tot cultuurbezoek buiten de school vaak afhankelijk van ouders die willen rijden. De beschikbaarheid van ouders neemt af en de kosten voor busvervoer zijn de laatste jaren enorm gestegen. Bovendien kost de organisatie van een dagje uit veel tijd. Deze factoren vormen drempels voor een bezoek aan een museum of theater. Veel provincies hebben vervoersregelingen waarmee scholen financieel en soms ook organisatorisch geholpen worden om cultuurbezoek mogelijk te maken. In Zuid-Holland is dit nog niet het geval. Wel zijn er gemeentelijke vervoersregelingen in Den Haag, uitgevoerd door Cultuurschakel, en in Rotterdam, uitgevoerd door Stichting Buzz010. In samenwerking met Méér Muziek in de Klas kijken we het komende jaar wat de mogelijkheden zijn om een provinciale vervoersregeling gefinancierd te krijgen. Mochten we de bekostiging kunnen realiseren, dan zal Kunstgebouw een nieuw programma opzetten.