Cultuurparticipatie | 1

Cultuurparticipatie

Voor het rijksbrede programma Samen Cultuurmaken (OCW, FCP en LKCA) is 2024 het laatste jaar. Desalniettemin blijft Kunstgebouw zich inzetten om goede voorbeelden uit de provincie te delen, cultuur, zorg en welzijn te verbinden en (rijks)middelen toegankelijk te maken voor alle gemeenten in Zuid-Holland.

Cultuurparticipatie in elke gemeente

We adviseren minimaal 3 gemeenten over hun cultuurbeleid en ondersteunen bij het opstellen van een cultuurvisie of cultuurakkoord of het herzien van de subsidieregeling. Daarbij hebben we oog voor het toegankelijk maken van cultuur voor iedereen, vooral voor mensen voor wie deelname niet vanzelfsprekend is. Met de data uit Cultureel Zuid-Holland in kaart maken we zichtbaar waar de medium en light users van cultuur zich bevinden en hoe we deze inwoners kunnen bereiken en betrekken.

Het inwoneraantal van Zuid-Holland zal de komende jaren verder toenemen, waardoor er meer dan 100.000 extra woningen in de provincie gebouwd moeten worden. Kunstgebouw wil gemeenten ondersteunen bij het ontwikkelen van een toekomstgericht cultuurbeleid dat aansluit op de uitdagingen van de gemeenten en de behoeften van zowel huidige en nieuwe inwoners. Daarom stellen we in 2025 een richtlijn op over de aanwezigheid van culturele voorzieningen. Gemeenten kunnen deze richtlijn gebruiken bij nieuwbouwontwikkelingen of herinrichting van dorpen of wijken.