Positie in het veld

Positie in het veld

Focus op de kleine gemeenten


Om zoveel mogelijk impact te hebben in het grote en gelaagde werkgebied van Zuid-Holland én vanuit de gedachte dat gelijkheid en solidariteit belangrijke ingrediënten zijn voor een brede maatschappelijke ontwikkeling, richt Kunstgebouw zich met haar activiteiten op de gebieden waar het ’t hardst nodig is. In de kleinere gemeenten werken we actief aan het ontwikkelen van beleid, bieden we informatie over landelijke ontwikkelingen, creëren we netwerken en helpen we bij fondsenwerving voor activiteiten.

Samenwerking binnen de provincie


Kunstgebouw geeft invulling aan de provinciale taak op het gebied van kunst en cultuur, en draagt namens de provincie Zuid-Holland zorg voor goede en gespreide cultuureducatie en -participatie. Om onze rol en taken goed uit te voeren zijn we continu in gesprek met Zuid-Hollandse gemeenten en organisaties. We stemmen waar nodig af met de andere ondersteuningsinstellingen Erfgoedhuis Zuid-Holland en Probiblio en de andere provinciale cultuurinstellingen, Jeugdtheaterhuis, Popunie en SEOP. Samen zorgen we voor goed afstemde activiteiten en beleid.

Landelijke samenwerking


De Raad van Twaalf is het landelijke samenwerkingsverband van de provinciale steuninstellingen voor cultuureducatie en/of cultuurparticipatie. Binnen de Raad van Twaalf wordt informatie uitgewisseld en een gezamenlijke strategie bepaald. We zijn daarnaast regelmatig in gesprek met de Rijksoverheid en rijksfondsen, en we stemmen vanuit de Raad van Twaalf af met de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), IPO (Interprovinciaal Overleg), LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst), FCP (Fonds voor Cultuurparticipatie) en Kunsten ’92.