Strategische doelen en ambities

Strategische doelen en ambities

We willen ervoor zorgen dat er in de hele provincie gelijke kansen, ruimte en mogelijkheden zijn om te genieten van kunst en cultuur. Samen met onze partners willen we een toekomstbestendige cultuursector realiseren.
Onze strategie is erop gericht dat overal in Zuid-Holland voldoende kennis, beleid, middelen, netwerk, draagvlak en activiteiten aanwezig zijn om ons doel te bereiken: een vitale sector in de hele provincie, die iedereen toegang biedt tot cultuur.

Kennis vergaren en delen

Kennis is belangrijk voor goed (cultuur)beleid. Daarom verzamelen en delen we kennis. Bundelen we informatie en maken die beschikbaar via onder meer Cultureel Zuid-Holland in kaart. Ook zorgen we dat bestaand onderzoek toegankelijk is, doen we aanvullend onderzoek of spelen in op mogelijke wensen van onze stakeholders.

Netwerken bouwen en stimuleren

We organiseren grote en kleine netwerkbijeenkomsten waarbij mensen uit de cultuureducatie en cultuurparticipatie in Zuid-Holland samenkomen. Zo verstevigen we het netwerk en stimuleren we samenwerking, kennisdeling, dragen we bij aan het innovatief vermogen en de weerbaarheid van de sector.

Draagvlak creëren

We ondersteunen beleidsmakers en culturele organisaties bij het creëren van meer draagvlak voor cultuur. Dit doen wij door inzichtelijk te maken hoe cultuur positief bijdraagt aan de samenleving, door te lobbyen voor cultuur en door cultuur te verbinden met andere domeinen.

Beleidsvorming stimuleren

We stimuleren gemeenten en stakeholders beleid te maken op het gebied van cultuureducatie, cultuurparticipatie en cultuurbeoefening, ook in samenhang met bijvoorbeeld welzijn, woningopgaven en economie. Helder beleid levert een positieve bijdrage aan de mate waarin gemeenten investeren in cultuur en daarmee aan de mate waarin de sector zich duurzaam en consistent kan ontwikkelen.

Genereren van middelen

We zetten in op vergroten van kennis over fondsen en fondsenwerving bij de kleinere gemeenten en ondersteunen bij het doen van subsidieaanvragen. Als ondersteuner en/of penvoerder vragen we ook zelf middelen aan bij rijkscultuurfondsen om Zuid-Hollandse activiteiten te kunnen stimuleren en ondersteunen.

Activiteiten organiseren

We spelen een grote rol met betrekking tot activiteitenaanbod van binnenschoolse cultuureducatie in Zuid-Holland, met name in die regio’s waar nog onvoldoende aanbod is om in de behoeften van het onderwijs te voorzien en/of omdat een sterke lokale culturele infrastructuur ontbreekt.